25 okt. 2010

Recept på piroger

Ja, igår färgade jag håret. Från brun lugg och underhår med ljus blondt överhår så är jag nu rödhårig. :-P Hade jag haft en kamera så hade jag tagit kort. Jag berättade nog att digitalkameran gick sönder? Om inte så har den gjort det :-P

Håller på och röjer här hemma. Städar, tvättar, diskar och plockar. Det är SÅ skönt!

Grabbarna sover, de fick lite gröt. Eller ja, Leon åt som en tok och Noel kniper igen munnen det mesta han kan och sträcker bara ut tungan för att se vad som finns på skeden, sen går det inget mer!
Så han får alltid ersättning dem här målen istället. Tack för tipsen, ska försöka avvakta några dagar iallafall och se om det kan vara mer intressant sen.

Tänkte att jag skulle lägga upp receptet på piroger:

Det stod att det skulle bli åtta stycken ungefär, jag gjorde två dubbla satser.
Alltså en sats med grahamsmjöl dubbel, och en med bara vetemjöl dubbel. (Min sambo är tydligen allergisk mot fullkorn :-) )

25 gram jäst
25 gram margarin
2 ½ dl mjölk
1 tsk salt
1 tsk socker
3 dl grahamsmjöl
2-3 dl vetemjöl

Smält margarinet i en kastrull, häll i mjölken och låt det bli fingervarmt ( ca 37 grader )
Smula jästen i en bunke och tillsätt sedan degvätskan (margarinet och mjölken)
Tillsätt salt, socker och rör om. Häll i de 3 dl grahamsmjöl och arbeta sedan i vetemjölet.
Jag fick använda mycket mer mjöl än vad som stod så det där är väl mer hur lös degen är.

Låt jäsa i bunken övertäckt i 40 minuter.

Under tiden kan du göra fyllningen. Vi hade två smö lökar, ungefär 1000-1200 gram köttfärs, tre småburkar med majs.
Stekte löken, men inte så att den blev bränd utan bara brynd. Slängde i köttfärsen, lite salt, peppar och soya. När köttfärsen var klar hällde vi den i en skål och tillsatte majsen.

Här kan du ställa ugnen på 225 grader.


När degen var klar så delade vi upp den i tillräckligt små bitar, rullade till bollar och plattade ut till cirklar med en kavel. La två matskedar fyllning i mitten och drog sedan ihop alla kanter till toppen och tryckte ihop det. När alla piroger var klara så fick det jäsa 20 minuter till, med fyllningen i.
Innan det var dags för ugnen så skulle pirogerna penslas och sedan skickas in i ungefär 12 minuter!

Hoppas ni förstod receptet, trots att det var lite småluddigt!


Ha en trevlig dag.

3 kommentarer:

I väntan på Liten sa...

Nej, men i kortare stunder sägs det ju vara ett alternativ.. hmm, återstår att se hur vi gör :D

Alexandra sa...

Men oj vilka små sötnosar. Vad mysigt med två stycken lika små ;) Fast jag inser också att det säkert är jättejobbigt ibland... Ha en trevlig kväll :)

I väntan på Liten sa...

Tack så mycket, detsamma :)